Wings for You(th) očima Moniky Jakubčíkové

Zveřejněno 22.5.2016
Všechno to odstartovalo 10. dubna, kdy se všichni účastníci, včetně české skupiny, dopravili do severorumunského města Onesti. Většina skupin přicestovala spolu, my jsme to měli trochu komplikovanější. 3 z 5 členů skupiny nepřiletěli z Česka. Kodaň, Düsseldorf, Istanbul a Praha, tahle 4 města vydala ze sebe to nejlepší a vyslala nás na projekt s názvem „Wings for You(th)".

Po prvotním seznámení jsme se pustili hned do práce. Celý trénink byl zaměřen na boj proti exkluzi a učení se různých technik inkluze. Úplně první výzva byla zahrnout účastníky, kteří nemluvili tak dobře anglicky do týmu. Poté jsme se ponořili do vážnějších témat, jako je například život s postižením. Vyzkoušeli jsme si jaké to je být slepý nebo částečně slepý. Jaké to je být odkázán pouze na pomoc druhých, ale také to, jaké to je být odlišný od skupiny. Vyzkoušeli jsme si „tresaure hunting", tak trochu jiný fotbal, ale také jsme se museli v rámci různých cvičení zaměřit sami na sebe. Co je pro nás v životě důležité, a které věci nás ovlivňují. V rámci programu tréninku jsme také podnikli výlet do solných jeskyní a také do převýchovného centra pro mladé muže. Tam nám byly prezentovány podmínky, v jakých žijí a o co se celé centrum snaží. Posléze jsme měli možnost být součástí „story tellingu" kdy nám vybraní chovanci vyprávěli své příběhy a my jsme měli možnost je poznat blíž a slyšet jejich příběhy. Do našeho kolektivu také zavítal zástupce EU, který nám přiblížil jaké možnosti nabízí Evropská Unie pro mladé lidi, jako jsme my. V rámci kulturních večerů jsme poznali kultury jednotlivých zemí a také národní speciality, které sebou účastníci přivezli.

Je neuvěřitelné, že za tak krátkou dobu jsme byli schopní stát se jednou velkou „rodinou". Na začátku bylo 30 lidí, kteří se neznali a většina byla na tréninku poprvé. Na konci bylo 30 přátel, kteří zůstávají v kontaktu i po tréninku, a můžou na 100 % říct, že tohle nebyl jejich poslední trénink. Velké díky patří organizátorům, kteří se o nás celý pobyt starali, ale také všem účastníkům, protože bez nich by to prostě nešlo. Také chci za českou skupinu poděkovat CHANGE IT! za to, že nás na tento trénink vybrala. Líp jste snad vybrat nemohli. :-)


Autorka: Monika Jakubčíková, účastnice projektu Wings for You(th)

Fotogalerie