Projekt Winning the Game pokračoval tentokrát v Zadaru

Zveřejněno 24.9.2016
Druhá část výměny mládeže o sociálním podnikání Winning the game se uskutečnila 1. – 9. září 2016 v chorvatském přímořském městečku Zadar. Tam se sešlo na pět a čtyřicet mladých lidí z devíti států Evropy, a to z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, České republiky, Chorvatska, Makedonie, Polska, Slovenska, Španělska, Turecka. A pod vedením třech zkušených vedoucích z Chorvatska i Polska jsme se vrhali na teoretické i praktické zkoumání aspektů zakládání podnikání se sociálním aspektem.

Čekala nás tedy řada úkolů souvisejících s přípravou zakládání a plánováním rozjezdu samotného podnikání, kde jsme se seznámili s řadou zajímavých nástrojů (například Ganttův časový plán nebo jaké jsou jednotlivé kroky založení podniku, na něž jsme tvořili veřejně dostupná videa). Ale také jsme vyrazili do terénu na seznamovali se s úspěšnými podnikateli jak v inkubátoru nápadů Inovativni Zadar, tak v coworkingovém prostoru Coin (kde se zrovna konalo velké setkání digitálních nomádů, které naše působení zde ještě více obohatilo). A měli jsme možnost provést interview s několika velmi zajímavými a originálními podnikateli zprostředkujícími digitální služby, šijícími první a jediné neoprenové obleky v Chorvatsku či ženami ne staršími než dvacet pět let řídícími vlastní malý pivovar. V našem získávání vědomostí také nesměly chybět základy řízení týmu a příprava na vedoucí pozici. A také jsme se měli možnost zúčastnit konference Homo Europeanus, která nám přinesla vhled to problematiky z mnoha dalších států Evropy a jiných úhlů pohledu, než které my, jako pracovníci s mládeží na dobrovolnické nebo neziskové bázi, známe. A také jsme se dozvěděli vzájemně spoustu nového o svých kulturách a zvláštnostech, které nás rozdělují, ale také o shodných aspektech, které z nás dělali na tento týden jednu velkou rodinu pod vlaječkou Erasmus+.

A jako bonus, abychom si odpočinuli od všeho toho přemýšlení, skupinové práce, vyměňování pomeranče v rámci testování směnného principu trhu nebo od prozkoumávání Zadaru s jeho vodními varhanami a nevšední skulpturou pozdravem slunce, jsme poslední den vyrazili na výlet lodí do národního parku Kornati. Což byla výborná tečka za výborným projektem, při níž jsme navíc měli možnost ještě o to více utužit naše vzájemné přátelské vazby a užít si poslední společný den naplno.


Za český tým Lada Matyášová