​ACT LOCAL, THINK GLOBAL - 2015 Viseu, Portugalsko

Zveřejněno 10.2.2015
26. 1. – 2. 2. 2015 probíhal v portugalském Viseu projekt Act local, think global, na který organizace Change it! vyslala 4 účastníky. Tato mezinárodní výměna mládeže proběhla za podpory 5 zemí, z nichž každou zastupovalo 5 účastníků. Vysílajícími státy byly kromě České republiky také Polsko, Chorvatsko, Švédsko a samozřejmě Portugalsko, které celý projekt hostilo. V rámci projektu, jehož cílem bylo ukázat mladým lidem, jak funguje spolupráce a vyjednávání s osobami zodpovědnými za mládežnickou politiku, jsme se zúčastnili mimo jiné také simulační hry „Jednání rady dětí a mládeže“.

Během týdne, kdy projekt probíhal, jsme měli příležitost seznámit se s účastníky z dalších zemí a prostřednictvím prezentací a společenských večerů také poznat něco z jejich kultury. Naučili jsme se vzájemné toleranci, posílili naše komunikační schopnosti, užili si mnoho teambuildingových her a v neposlední řadě jsme také měli příležitost poznat jedno z portugalských měst, Viseu. Projekt zaštiťovala organizace Adamastor, která zároveň v průběhu projektu oslavila 10. výročí svého fungování. Při této příležitosti uspořádala nejen pro účastníky výměny velkolepou oslavu, na které se sešlo více než 150 lidí se zájmem o participaci mládeže.

Účast na tomto projektu byla skvělou příležitostí dozvědět se více o zapojování mladých lidí do občanského života a vyzkoušet si spolupráci s orgány, které mají politiku mládeže na starosti. Zapojte se do příštího projektu i Vy!